Мисля че спокойно цените в търговската мрежи могат да бъдат свалени с 20, дори 30% на някои от продуктите, но не за сметка на производителя. Това каза земеделският министър Явор Гечев по bTV.

Фермери искат ревизия освен на цените на храните, но и на водата и фуражите

По думите му няма съмнения, че когато става дума за надценки от порядъка от 100%, това не е нормално.

“Може да се каже, че е спекула, но аз не намирам такова законово понятие. Затова едно от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме достатъчно законодателство. Тоест нямаме достатъчно механизми на държавата, които да приложим. Това, което правим освен всичко останало, е да ги създаваме. 

Структурата в българския магазин не прилича много на коя да е друга. Тоест тук има аномалии по цялата система, в която като че ли този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха.

Ще ви дам един пример - вакуумирано сирене от 400 гр. опаковка има надценка от 50 до 100% в магазинната мрежа”, обясни Гечев.

Той коментира и че след инициативата на ресорното ведомство за анализ на цените, те вече са започнали да спадат.

“Но бяха отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15% - накъде да ги свалят?! Проблемите, които констатираме са в огромното количество крайно потребители - магазини, които представляват огромна част от обема на продукция”, добави той.