Гръцките санитарни власти са иззели от търговската мрежа 400 тона плодове, зеленчуци и ядки, внесени от Турция, които съдържат опасни вещества.
 
 
Проверяват се всички магазини и открити пазари, предимно в северната област Еврос, която е близо до Турция и вносът на растителни храни е главно оттам, съобщи БНР. 
 
Клиентите са предупредени задължително да изискват при покупка документ за извършена проверка от санитарните органи. В зелени и червени чушки е открит пестицид, който не се използва повече от 40 години, казват от гръцката Агенция по безопасност на храните.
 
Наличието на отровни за хората вещества са открити и в ядки – орехи, бадеми, фъстъци и лешници. Агенцията по безопасност на храните продължава проверките в цялата страна, като предупреждава, че и малко количество от некачествената стока може да доведе до големи здравословни проблеми.
 
 
В отговор на въпрос на "Хоризонт"/БНР дали Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще вземе адекватни мерки и ще повиши контрола върху аналогични стоки, внесени от Турция в България, от там съобщиха, че до момента гръцките власти не са изпратили съобщение за такъв проблем по системата за бързо оповестяване.
 
От БАБХ уточняват, че всяка пратка с плодове и зеленчуци на българско-турската  граница се проверява за опасни пестициди и до момента такива не са открити.