Новостите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, готовността на агросектора в България за зеления пакт и цифровата трансформация, както и темата за изискванията и санкциите във връзка с директните плащания през стопанската 2023-2024 г. - това са само част от темите, които ще се разгледат по време на дискусионния форум „Фермата“, който ще се проведе на 7 декември.

Агри.БГ разговаря с Надя Гогова, която е издател и управляващ партньор в списание Enterprise - организатор на събитието.

- Г-жо Гогова, как и защо решихте да организирате форум „Фермата“?
Здравейте, благодаря за възможността да разкажа повече за форум Фермата на Вас и Вашите читатели. Признателна съм за този въпрос, защото той е наистина важен за мен и екипа на списание Enterprisе. През 2013 г. се роди идеята за стартиране на поредица от регионални земеделски форуми под бранда „Фермата“.

Тя възникна като естествено продължение на наша тематична рубрика „Фермата“, която започнахме да водим през 2012 г. като нишова медия, насочена изцяло към малкия и среден бизнес от различни сектори и индустрии. Щастлива съм, че днес, вече 10 години по-късно, сме в навечерието на поредния форум „Фермата“, който ще се проведе утре в Стара Загора.

- Организирате форума в продължение на 10 години. Какви промени наблюдавате в агросектора за този дълъг период от време?
Агросекторът е един от най-динамично развиващите се в страната и същевременно един силно регулиран сектор. Той все пак се грижи за това какво консумираме, грижи се за качеството на живот, за здравето ни. Селското стопанство дава над 4% от брутната добавена стойност, близо 17-18% от износа на страната и осигурява 6% от заетостта, което показва, че секторът е един от приоритетните. Наблюдаваме много добро развитие по-линия на дигитализацията и зелената трансформация на агробизнеса.

Именно чрез тази дигитална трансформация се случва внедряването на зелени иновации в сектора. Всяка технология, която дигитализира процесите в земеделието, подпомага оптимизация на ресурси, по-малко торове, вложени в почвата, по-чиста продукция и среда. 

- Разполагате с възможността да комуникирате с много представители от сектора на земеделието. Според Вашите наблюдения какви са най-големите ползи за посетителите на „Фермата“?
Безспорно форумът е една прекрасна възможност за обмен на идеи за всички земеделски производители, които се интересуват от най-новите и качествени продукти и услуги. Посетителите научават какви са иновациите в различните направления като зърнопроизводство, биоземеделие, животновъдство, дигитализация и автоматизация на процеси като напояване, как и какви са възможности за коопериране и износ на продукция, иновации, възможности за финансиране и много други теми, касаещи земеделския бранш.

Разбира се, изключително важна част е предоставянето на информацията от първоизточника в лицето на Министерство на земеделието и храните. Земеделските производители научават и имат възможността да обсъдят актуална информация, относно програмите за развитие на селските райони и директни плащания с новости в изискванията и санкции, както и новите промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027г.


- Какво отличава форум „Фермата“ от останалите подобни събития в агросектора?
Едно от нещата, които отличава форум „Фермата“ от останалите събития за агросектора е на първо място това, че е поредица от регионални събития, състоящи се в различни части на страната – Пловдив, Стара Загора, Плевен, Шумен, Добрич. По този начин достигаме до максимално много земеделски производители от всички краища на България и ги информираме. Друг аспект, който отличава „Фермата“ е че събитието е фокусирано върху развитието на сектора, включвайки в програмата експерти на високо ниво.

Формата дава отговори на предстоящите промени в сектора и търси най-добрите решения в полза на бранша. На фона на икономическата и пазарна нестабилност, земеделските производители ще трябва да мислят не само за осигуряване на продоволствената сигурност, но и за опазването на природата и новите екологични норми, които ще трябва да прилагат. Също така предоставя много важна и ценна възможност, а именно създаването на нови партньорства между земеделските производители и компании предлагащи продукти, услуги и решения за сектор земеделие.

- Кога планирате да бъде следващото издание на форума? 
Следващото издание на форум „Фермата“ ще бъде в началото на 2024 г. Планирали сме то да бъде в Пловдив на 21 февруари, като част от съпътстващата програма на едно от най-големите международни земеделски изложения - Агра 2024. Използвам възможността да поканя Вашите читатели и на Фермата в Пловдив. Достъпът до събитието както винаги е свободен за всички земеделски производители.