В отстояването на каузата за това родните тютюнопроизводители да получават финансова помощ от държавата, НАТ-2010 постигна нещо феноменално и до някаква степен успяхме да се противопоставим с една несправедливост. Това каза Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите Международен съюз на тютюнопроизводителите (UNITAB) в интервю за Tobacco Journal International TJI, Германия.
 
 
“Българските тютюнопроизводители са единствените от целия ЕС, които никога не са получавали европейски субсидии за производство на тютюн. Нито за програмния период 2007-2013, нито за сегашната рамка 2014-2020. По този въпрос мнението ни винаги е било, че за тях не съществува термина Обща селскостопанска политика (ОСП), а по-скоро – различна селскостопанска политика на ЕС“, коментира Филев. 
 
Президентът на UNITAB допълни, че именно лидерите на браншовите организации в България са били тези, които винаги са организирали протести на тютюнопроизводители. 
 
[news]
„Причините за протестните ни действия са били различни: срещу търговските оператори, когато не стартират навреме изкупна кампания на тютюн и състоянието му се влошава; срещу определени търговци, че забавят изплащането на тютюна; срещу неадекватното оценяване качеството на суровината в ущърб на тютюнопроизводителите; срещу това, че при наличие на сключени договори между производители и преработватели, последните отказват безпричинно да изкупят стоката и обричат тютюнопроизводителите на семеен фалит“, разказва той, като припомни, че именно с протестни действия, през лятото на 2013 година, затваряйки важни за Европа гранично-пропусквателни пунктове, НАТ-2010 успя да извоюва решението ЕК да включи в регламент клаузи, според които на България се разрешава да изплаща на тютюнопроизводителите си Преходна национална помощ за тютюн (ПНТ) през настоящият програмен период 2014-2020 от бюджета на страната. 
 
 
„Феноменалното в случая всъщност е,че  около 2009/2010 година и държавата и ЕС бяха отписали финансирането на тютюна в България, а към 2016 година фактите са следните: шест години секторът  вече получава Национални доплащания за тютюн, като му предстои да ги получава още четири години“, обяснява той. 
 
 
„В момента в България е налице правителствена криза и със сигурност ще ни се наложи да работим и с нов служебен кабинет и с ново редовно правителство след това. Така, че всичко се променя доста динамично, но ние в сектор “Тютюн” вече имаме доста опит и смятам, че сме задължени да се справим с предизвикателствата“, заключи Цветан Филев.