Традиционният Фермерски фестивал „Произведено във фермата“ ще представи днес, 28 август, изобилието от плодове, зеленчуци и продукти от розово и лавандулово масло в центъра на София.

Домати розова магия красят фермерския пазар

В основната демонстрация от 12:00 часа специален гост е фирма ИНА – Веселина Ралчева. Тя произвежда биологично сертифицирано розово масло и лавандулово масло, както и розова и лавандулова вода.

Стопанството предлага също био малини и био пъпеши, както и био зеленчуци.

36-годишният Александър Нанов, производител на малини, вече е добре познат на посетителите. В продължение на десет години той е работил в Гърция – в строителството и като барман на Санторини, получавал добри пари за труда си.

Независимо от всичко решил да се върнал в родния Самоков, за да отглежда био малини. Грижи се за 45 декара малинови насаждения. Отглежда български сортове малини, които имат дълъг сезон на зреене чак до първите слани.

Друг традиционен участник е Мария Петрова от Петрич. Крушовата градина е създадена от нейния баща. Днес плодовете сорт „Санта Мария“ очакват гостите на феста.

Праскови, пъпеши, изобилие от сезонни плодове и зеленчуци очакват посетителите на традиционния фермерски пазар, който започва в 10:00 часа в шатрите пред сградата на земеделското министерство в столицата.

Неизменно на фестивала се представят и производители на мляко и занаятчийски млечни продукти, добити в екологично чисти региони на страната. Организатор на седмичния фест е Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.