Новото издание на традиционния Фермерски фестивал тази седмица в София е посветено на малините от Самоковско, съобщиха организаторите от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.
 
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30  до 18:30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
За утре е предвидена дегустация от 12 часа, така че посетителите да видят какви магии може да се приготвят с пресни малини. Ще има оригинални рецепти и малини, произведени от младия фермер Александър Нанов.
 
Той е работил десетина години в Гърция, повечето време е бил барман в Санторини. Макар че е получавал, се е отказал от гурбета и се върнал в родния Самоков, за да отглежда био малини. Младият фермер положил огромен труд. Земята, която наел, била обрасла и той седмици наред разчиствал терена, за да засади малиновите храсти.
 
Сега Сашо отглежда български сортове малини, които имат дълъг сезон. Зреят до първата слана, обяснява стопанинът. Ценителите на малините вече го познават,  той е и редовен участник в Седмичния фермерски пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред сградата на МЗХГ в столицата..
 
Традиционно всяка сряда фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.
 
Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.
 
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.