Анастас Биков е пето поколение животновъд. Дедите му са Каракачани, които са отглеждали овце по Балкана и са произвеждали млечни продукти. Преди 25 години Биков и семейството му се захващат с преработка на мляко, но заради недостига на качествена суровина решават да създадат собствена ферма с крави и биволи. 

Фермерският ген: Животновъдството е в кръвта на рода Скакалови

Днес мандрата към стопанството в карловското село Столетово произвежда традиционни млечни продукти – класическо бяло саламурено сирене, кисело мляко и кашкавал от собствено краве и биволско мляко, както и от козе и овче мляко, което се изкупува от други две ферми.

Преди малко повече от две години Анастас Биков неволно стана медийна сензация, като публикува обява, че си търси кравар със заплата 3000 лв. Не е изненадващо, че са се отзовали много желаещи – някои с опит, други не виждали крава през живота си. Накрая той се е спрял на едно семейство, с което работи до ден днешен.

През годините животновъдът е инвестирал доста. Проектът му за кравеферма е от 2008 г., но е успял да го осъществи чак през 2018 г. Тогава е получил одобрение на проект по подмярка 4.1 за инвестиции на стойност 3 млн. лв. В момента работи върху изграждането на още един обор за подрастващите телета и юници. 

Според Анастас Биков формулата за успешно животновъдство у нас е голямо постоянство и много труд. А какво още разказа за АГРИ.БГ самият той, вижте във ВИДЕО.