Над 1300 трактора влязоха в белгийската столица в четвъртък, докато там се провежда извънредна среща на върха на Европейския съюз. Демонстрантите разсипаха оборски тор, хвърляха яйца и фойерверки, а полицията отговори с водни оръдия, защитавайки Европейския парламент и сградата на Европейската комисия. 

Четете още: Тракторите навлизат в центъра на Солун

 

Протестите на фермерите се увеличиха през последните седмици в много държави от Европейския съюз, те са недоволни от ограниченията, наложени от европейските политики за околната среда, свободното навлизане на украинските продукти на пазара и увеличаването на разходите, особено в резултат на увеличаването на акцизите върху горивата или премахването на някои субсидии.

Белгийските фермери предупредиха още в края на миналата седмица, че ще стигнат до европейските институции в белгийската столица. Както и в други страни, те се притесняват от прекомерната бюрокрация и все по-трудната работа в сектор Земеделие.

По-специално белгийците протестират срещу плановете на общността, които изискват от тях да се откажат от обработваема земя и да я оставят под угар. Валонската селскостопанска асоциация (FWA) призовава за законодателство, което позволява на фермерите да бъдат „наистина икономически, екологично и социално устойчиви“. Това трябва да бъде придружено от преглед на Общата селскостопанска политика (ОСП), като бюджетът и трябва да бъде постоянно обвързан с инфлацията. 

Те критикуват също така споразумението между ЕС и Меркосур . То поставя европейските фермери в неравностойно положение, заради високите стандарти, които спазват. 

Политиците вече не могат да пренебрегнат протестите. В сряда на ниво Европейска комисия беше предложено да бъде стопирано задължението за заделяне на 4% от обработваемата земя за компанията през 2024 г. Властите в Брюксел вече са отправили съответно предложение до страните - членки. Комисията има идея вместо принудително оставяне на угар, фермерите да отглеждат азотфиксиращи растения като леща, грах или покривни култури върху 7% от своята обработваема земя. 

Въпреки това предложение, което само временно решение, протестите на фермерите продължават в цяла Европа. Стачкуват поляци, германци, белгийци, французи, гърци, румънци, литовци и италианци. През следващите дни са обявени демонстрации в Испания и Португалия.