Фермерски пазар "Пендара" в Пловдив се разраства - от 24 май 2020 г. тържището вече е на ново, по-голямо място, провежда се по-често и има повече производители. Това съобщи за Агри.БГ организаторът Гергана Кабаиванова, управител на Фондация LocalFood.BG.

Стоян Венев: Как се прави подвижен фермерски пазар?

Новата локация на тържището се намира в края на пешеходната зона в Пловдив и в началото на пешеходния мост над Марица. Тук е по-централно и по-оживено от досегашното място в един от пловдивските молове, обяснява Кабаиванова. Освен това площта е по-обширна и побира до 80 щанда за разлика от предишните само 10.

"Работихме с общината близо 6 месеца, за да можем да направим скица, да направим такава организация, че да не пречим на пешеходния поток и на бизнеса", разказва организаторът.

Докато преди пазарът се провеждаше само в събота, сега вече фермерските стоки ще могат да се намерят на щандовете му и в петък. Целта е да се обхванат различните потоци клиенти, които посещават централната зона в работни и в почивни дни.

По-голямата площ позволява на тържището да привлече и нови производители. Организаторите работят заедно с пловдивската стопанска камара и в момента предлагат продукция от около 20 ферми в района. Засега не може да достигне пълния си капацитет, тъй като противоепидемичните мерки предполагат по-голямо разстояние между щандовете и непълно усвояване на площта.

Производителите обаче печелят от кризата, смята Кабаиванова.

"При тези, които се ориентираха към онлайн продажби, нещата бяха много силни по време на кризата. Заради нея се увиличи и интересът към местните производители и фермерските храни", обясни тя.

Това, което действа неблагоприятно е, че много хора са останали без работа, намалява доходът и съответно покупките.