Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО И ИНТЕРФУД ЕНД ДРИНК стартираха в Интер Експо Център, като са отворени за посетители до събота - 7 ноември. Тази година изложбите бяха открити от вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов. 

За занаятчийските храни и сагата на тяхното узаконяване

“Подобни форуми са платформа за среща на бизнеса, за обмяна на опит и добри практики”, заяви министър Николова. И допълни, че те дават възможност да се види актуалното състояние на сектора, да се коментират трудностите и предизвикателствата, както и да се набелязват мерки и дейности за развитието му. 

Министър Николова посочи, че повече от 10 години нейният професионален път е свързан със земеделския бранш и добре познава неговата същност. За мен подкрепата му и ползотворното му развитие са не просто служебен ангажимент, а лична кауза, защото знам каква ключова роля имат както за икономиката на страната, така и за хилядите заети хора в този отрасъл и не на последно място за туризма, подчерта още вицепремиерът. 

“Пожелавам на всички най-вече да сме здрави. Заедно ще се справим с проблемите”, каза от своя страна д-р Иванов и предрече успех на всички участници в изложението. 

На експото могат да бъдат видени разнообразни зърнени храни, италиански продукти, колбаси и дори доили агрегати. Специално внимание е отделено на кафето и шоколада, а за любителите на тези изкушеня има предвидени и специални демонстрации. 

На изложението присъстват и фермерски мандри, производители на мед и месни продукти. 

В церемонията по откриването  участваха още Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара (БСК), Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.