Фермерите в Европа загубиха окончателно руския пазар след наложеното през 2014 г. от Москва ембарго върху селскостопанските стоки, произведени на Стария континент. Това коментира д-р Тревор Донелан от института RERC Ирландия на конференцията „Аграрната икономика в подкрепа на земеделието“, организирана от Института за аграрна икономика, съобщава Инвестор.БГ.
 
Все повече хора се питат: когато това ембарго бъде отменено, дали пазарът ще възвърне стойността си? Дори след падането на ембаргото търговията между ЕС и Русия няма да се върне на предишните нива, заяви икономистът.
 
Според него трябва да приемем, че част от европейския експорт за Русия вече е окончателно загубен. По думите му в бъдеще трябва да се диверсифицират пазарите в по-голяма степен, за да не зависят толкова силно европейските производители от руския пазар или от пазара на някоя друга държава.
 
Ембаргото засяга 4% от целия износ на селскостопански продукти на ЕС и досега фермерите са загубили около 5 млрд. евро, посочи той.
 
Донелан отбеляза още, че в началото на декември Еврокомисията организира форум, на който ще се обсъжда развитието на цените, дали цената на петрола ще достигне отново нивото от 100 долара, което наблюдавахме в миналото, колко време ще отнеме това, както и темата за икономическия растеж в Китай.
 
Ситуацията в Китай е важна за фермерите, тъй като предстои страната да вземе решение дали нарастващото търсене на месо и мляко ще се задоволи със собствено производство, което е важно предвид очаквания внос на фуражи, или пък тези продукти ще се внасят, което също е от значение за европейските фермери.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!