Системата за електронни услуги (СЕУ) си върви перфектно вечер, но денем е ужасно претоварена. Приключеното заявление остава във вид  „Текущо състояние: Чакащо ръчно зареждане в ИСАК“. Toва е финалното съобщение, коментира читател на Агри.БГ относно попълването на планове по няколко екосхеми.

Зацикли потвърждаването на обвързаната подкрепа и участието в екосхеми в СЕУ 

„Няма да ги изтеглят преди края на кампанията, за да сме можели да редактираме до края й! От екипите по поддръжка на системата се стараят да отговарят на всеки по телефоните. Вчера дори на писмено съобщение ми отговориха по телефона“, допълва той.

Тъй като системата е претоварена обаче и постоянно забива, негови колеги вече настояват да бъде удължат периода на подаване на документите, който изтича на 14 август. „Да удължат срока, защото много голяма част от нас ще изгорят“, опасява се друг читател на Агри.БГ.

Фермерите, които са по-наясно с компютрите и веднъж преборили се със системата, помагат на свои колеги. На призива за помощ се отзовават и служители от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

„На мен ми помогнаха от Службата за съвети в земеделието. Генерираха ми справката, след което агрономът, с който работя, ми я завери и отново я занесох в Службата, за да я ми я подадат. Проблемът е в СЕУ – пренатоварена е и работи много бавно“, споделя своите впечатления стопанин.

Негов колега, подписал се като „овчарка“, също потвърждава, че Службата за съвети в земеделието нямат нищо общо с техническите неуредици и неясноти в СЕУ. 

„Аз лично съм изключително доволна от помощта, която ми оказаха в офис на НССЗ. Там е пълно с хора, на които им попълват таблиците и помагат в СЕУ. Самите те търсят информация от ОД на ДФЗ за редица казуси, но всички там вдигат рамене и не знаят“, коментира тя.

Междувременно за улеснение на кандидатите за подпомагане от Фонда регулярно публикуват указания. Последно такива има за Екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал. 

Отделно може да се запознаете и с видео, което показва как може да подадете вашето заявление за предоставяне на допълнителни документи, в случай че сте заявили подпомагане по екосхемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал, екосхемата за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи и/или интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове.