Резултатите от възраженията на фермерите, които имаха орязани площи от Системата за мониторинг, са качени, съобщават земеделци в тематична фейсбук група.

Как върви организацията на големия фермерски протест в Брюксел?

Бенефициент споделя скрийншот от проверка в своя акаунт на сайта на СЕУ, като посочената директория е: „Справки” – „Географски” - „Декларирани парцели с разлики спрямо слой „Физически блокове”, включително площи за косене. Все пак други участници в групата съобщават, че при тях все още не са качени.

Към 30 март, когато още не беше качен окончателният слой "Физически блокове", Пламен Якимов публикува в групата видеоклип как да се проверат резултатите от възраженията по слой "Физически блокове". Посочената директория е същата. "Никой не ни предупреждава, че надолу има още информация обаче. Под "Няма намерени данни" излиза нова таблица „Резултати след разглеждане на възражение”, акцентира Янакиев. Можете да видите цялото видео по-долу.

 

Фермерите следят с очакване дали всичките им орязани суми ще бъдат платени. "Предстои плащане по необлагодетелстваните райони, много от нас ще бъдат тежко засегнати", пише член на групата. "Ако сте получили преразпределително плащане, ще получите и ОПДУ-то, защото ако нямате одобрени площи по ОПДУ, няма как да получите и преразпределително", припомня друг участник.

"Преразгледани са всички случай, включително на тези, които не са подали възражения”, пише администратора на групата Веселина Ралчева. „ОПДУ ще се преведе заедно със втория транш на всички земеделци”, добавя тя.

След като много земеделци сигнализираха за проблема със Системата за мониторинг и контрол, последваха срещи между бранша и институциите и така през март стана ясно, че тази година ще се санкционират само структурите с постоянен характер и опожарените площи, а не целите парцели, в които попадат те.