Български и полски представители на фермерски организации имат среща в Брюксел, за да уточнят подготовката на предстоящия мащабен фермерски протест в сърцето на Европа. Това потвърди за Агри.БГ председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който е в Брюксел заедно с председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

 „Ние сме в комуникация с тях от няколко месеца, като темата на срещата е основно организиране на ефективни протестни действия в Брюксел на 4-ти юни. Днес имаме и изслушване в Европейския парламент с евродепутатите. Три основни теми ще залегнат в срещата -  едната е „Зелената сделка”, Законът за възстановяване на природата и законодателството за вредните емисии”, обясни в интервю за Агри.БГ Илия Проданов

Очертава са мащабен протест, който ще блокира Брюксел, а заявките са за хиляди трактори, които да спрат движението в белгийската столица. 

Днес ще се запознаем и с колегите от другите страни. Затова и срещата ни вече не е в Полша, а тук – в Брюксел.  Ще говорим за простестите, ще трябва да направим организация за тези действия, да се види кой и с колко машини ше се включи. Белгийските фермери са заявили, че ще докарат над 5 000 трактора за 4-ти юни. Заявката е за доста мащабен протест, като бройка трябва да видим къде ще ги позиционираме, евентуално нощувки, пътувания, хора... Всичко това изисква сериозна организация, така че днес това е една от основните теми и както казах вече срещата в Европейския парламент”, допълни Проданов.   

Оценката на фермерите от ЕС е, че този европейски парламент не успя да се справи с проблемите на земеделските производители. 

Този протест има своята логика! Датата 4-ти юни, сами разбирате, че е точно преди европейските избори. Това показва, че изпращаме един слаб европейски парламент, който не се справи адекватно с предизвикателствата пред земеделската общност. Но този протест е и предупреждение към следващия Европарламент, който идва, че трябва да реагира по-бързо на проблемите, но и да внимава какви законодателства приема, за да не повлече това огромни беди за сектора. Символична е датата, избрана е неслучайно”, подчерта още Проданов

Неговите очаквания са от всяка област в България да тръгне поне по един автобус със земеделски производители към Брюксел. 

Най-важният сигнал на този протест е да се вземат мерки, когато са нужни, а не закъснели действия. Виждаме, че в момента някак си Европейската комисия се задейства по някои теми в последните седмици, но „след дъжд качулка”. Тази българска поговорка описва много добре ситуацията в Европа. Българските земеделски производители направиха първия протест още преди две години. Тогава обявихме проблемите, които имаме с вноса и с цените.  Тогава никой не ни чу, след това се случиха европейски протести – Белгия, Франция, Германия и Холандия... Всичките колеги вдигнаха вой и последваха много закъснели действия на Европейската комисия”, припомни Илия Проданов.

Той обобщи кратко исканията на българските земеделски производители.

"Две са най-важните неща, които можем да кажем -  диалог и навреме! Когато диалогът е направен навреме и по правилния начин, нещата се получават! Когато диалога го няма или не е направен навреме, нещата вървят към объркване. Това са най-важните неща - диалог и то навреме!”, подчерта още председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Какво пожела на новия стар министър на земеделието и храните и кои са важните теми, по които трябва да се работи, за да се облекчат българските земеделски производители? Отговорите ще научите във видеото с Илия Проданов.