Финално тази година ще се санкционират само структурите с постоянен характер и опожарените площи, а не целите парцели, в които попадат те. Това стана ясно на среща между ръководството на Българска аграрна Камара (БАК) и представители на Браншова камара „Плодове и Зеленчуци“ (БКПЗ), министъра на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев, директора на Държавен фонд „Земеделие” Георги Тахов, както и експерти от МЗХ и ДФЗ.

ЕК одобри 120 млн. лв. помощ заради войната в Украйна. Вижте указанията

Представители на БАК и БКПЗ многократно повдигаха темата, включително по време на земеделските протести. По тяхна инициатива бяха обсъдени проблемите със Системата за мониторинг по отношение на разпознаване на т.нар „структури с постоянен характер“ и „опожарени площи“ и фермерите, които не са се справили в срок с оттегляне и обжалване на тези площи. 

Имаше опасност тези земеделски производители да бъдат наказани за цялата площ на парцелите, в които се намират тези опожарени площи или структури, които в много случаи заемаха малка част от парцела.

Стана ясно, че е намерено решение в полза на земеделските производители.

„Благодарение на бързата реакция на г-н Георги Тахов и добрата комуникация с министър Кирил Вътев, е взето решение да бъдат извършени допълнителни административни проверки на всички парцели, които не са били оттеглени или обжалвани по време на срока за реакция на мониторинга съгласно законодателството.

При тези проверки са идентифицирани и отделени структурите с постоянен характер и опожарените площи, така че санкциите през тази година ще бъдат наложени само на тези площи, а не на целите парцели, в които попадат те, съобщиха пред Агри.БГ браншовите представители.

По думите им решението засяга над 2000 земеделски производители и е пример за добър диалог между браншовите организации и администрацията на ДФЗ и МЗХ, които отчитат факта, че прилагаме Стратегическия план за първа година и много от фермерите срещат затруднение с изпълнение на всички изисквания, срокове и работа със Системата за електронно управление. 

Според информацията, дадена от Георги Тахов и Кирил Вътев, фермерите ще могат да получат плащания по предстоящите схеми и мерки според Графика за изплащане на субсидии съгласно преразгледаните площи. 

В тази връзка е и удължен и срокът за заявявяне на подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

Това се прави, за да може земеделските производители да получат полагащите се субсидии за площите, които са идентифицирани като допустими за подпомагане след допълнителните административни проверки.