Животновъди и оранжерийни производители от различни краища на страната се събраха под прозорците на Министерството на земеделието в София, за да изразят своето недоволство от работата на ресорния министър Кирил Вътев и да му поискат оставката. 

Още по темата: Индикативен график, държавни помощи и бюджет 2024 на фокус в Комисията по земеделие

На мястото на протеста пристигнаха животновъди от Карнобат, Сливенско, Плевенско, Карловско, Старозагорско, Добруджа, както и зеленчукопроизводители от Харманли, Любимец и други райони на страната. Те носеха плакати с  надписи "Да се противопоставим на умишленото унищожаване на българското земеделие", "Фермерите се чувстват унизени" и други.

Протестиращите не откликнаха на поканата да влязат в сградата на МЗх и призоваха екипа на министерството да слезе при тях. "Ако имат готовност да изпълнят нашите решения, да дойдат при нас", каза Синапов.

Малко по-късно при протестиращите дойдоха двама зам.-министри - Александър Йоцев и Диан Стратев, който бяха посрещнати с обидни реплики и до разговори не се стигна.

Междувременно при протестиращите слезе и директорът на дирекция "Животновъдство" Деница Динчева, която предложи да излъчат делегация, която да се качи да преговаря. 

"Водещи трябва да бъдат интересите на родните производители, а след това на хората в Брюксел. Екипът на МЗх се страхува от Европа, защо!?", попита колегите си един от организаторите на протеста - Димитър Зоров. 

По-рано през седмицата министър Вътев обяви, че няма какво повече да си каже с организаторите на протеста и няма да бъде в София. През последните няколко дни между двете страни прехвърчаха остри подмятания и дори лични нападки.

В 12:30 протестът тръгна към "триъгълника на властта" - Министерски съвет,  Президентство и Парламент, след като участниците в него облякоха жълти жилетки. Организаторите настояват за среща с финансовия министър Асен Василев и премиера Николай Денков, за да представят проблемите си. А какви са те, нека ги припомним:

•    Украинската помощ да бъде изплатена на 100% на всички фермери съгласно меморандума, подписан на 20 септември;
•    В бюджет 2024 г. да бъдат заложени 426 млн. лв. за нова Украинска помощ;
•    Да отпадне модулацията за помощта по de minimis; 
•    Да отпадне модулираната ставка при обвързаното производство и ставките да се възстановят до предишните нива;
•    Да се осигури необходимият бюджет по преходната национална помощ за необвързаната подкрепа и ставките да се върнат на миналогодишното ниво.

На част от тези искания вече бе отговорено или има развитие. Относно Украинската помощ ЕК разреши таванът да се вдигне на 280 000 евро. След одобрение на нотификацията 5 млн. лв. ще бъдат платени на допустимите бенефициенти по отношение на новия праг. Остават 39 млн. лв., които вероятно ще бъдат доплатени при същите условия, но това трябва да стане с решение на УС на ДФЗ.

Друга новина от последните дни е, че прилагането на Украинската помощ се удължава до 30 юни 2024 г. На въпроса на Агри.БГ дали ще бъде отпусната същата сума от 426 млн. лв. от централния бюджет министър Вътев отговори, че е рано да се каже.

Модулацията по de minimis остава, тъй като целта е да има по-голяма подкрепа на малките стопанства - до 150 говеда и до 300 дребни преживни животни, каквото определение е записано в Стратегическия план.

Относно връщане на ставките по директни плащания до миналогодишното ниво ресорният министър обяви, че бюджетите са фиксирани. От бранша контрираха, че по-ниските ставки могат да бъдат компенсирани и с други механизми.

Организатори на протеста са представителите на Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените фермери, Асоциация на биволовъдите в България и Национална асоциация на оранжерийните производители.