Ден и половина след отварянето на приема по de minimis на 20 ноември са подадени 13 000 заявления. Очакванията са до края на срока - 1 декември, техният брой да надхвърли 30 000, съобщи изпълнителният директор Георги Тахов по време на изслушване в парламентарната Комисия по земеделие.

Още по темата: 39 млн. лв. ще останат от Украинската помощ след увеличаването на тавана

Нека припомним, че утвърденият бюджет по de minimis e 47,5 млн. лв. Съгласно утвърдените указания окончателният размер на ставките ще се определи от Министерство на земеделието след крайния срок на приема на заявления. 

Пенка Христова от Института на жените фермери в България постави въпроса дали при определянето на ставките ще се вземе предвид коефициентът за животинска единица, а именно: говедо над две години – 1,0 ЖЕ, и овце и кози – 0,15 ЖЕ. 

Министър Вътев: “Коефициентът животинска единица касае единствено разпределението на пасища. Нека не смесваме двата критерия.”

Относно критерия за големина на стопанствата е взето предвид определението, дадено в Стратегическия план - малка е ферма с до 150 говеда и с до 300 дребни преживни животни. 

На въпроса на депутат защо за база се взема миналата 2022 година, Георги Тахов обясни, че това е начинът парите да бъдат изплатени възможно най-бързо.

“Ако вземем 2023 година, първо трябва да извършим всички проверки и контроли и едва след това да изплатим de minimis. А ако не го платим до края на годината, ще трябва да върнем парите в централния бюджет. Затова вземаме за база 2022 година, когато са извършени всички необходими проверки, а за Кампания 2023 площите или животните само трябва да бъдат заявени”, припомни директорът на Фонда.

Изискването през двете стопански години да е декларирана една и съща култура касае единствено картофопроизводителите и лозарите и е по тяхно настояване. 

Председателят на Комисията по земеделие - Десислава Танева, изрази учудване, че за първи път помощта е с толкова разширен обхват, включително и коне, при положение че тази помощ е за подпомагане на производство, което служи за изхранване на населението.