Земеделски производители не могат да спазят изискването по ДЗЕС 6 “Поддържане на минимална почвена покривка”, заложено в добри земеделски и екологични условия, част от Стратегическия план на България, научи Агри.БГ.

Продължителното и сериозно засушаване, съпроводено с необичайно високи за сезона температури и липсата на валежи със стопанско значение през последния месец, поставят земеделските производители от цялата страна в практическа невъзможност да изпълняват изискването по стандарта.

Това коментира за Агри.БГ земеделският производител и бивш зам.-министър на земеделието Тодор Джиков. 

Изискването 80% от площите да бъдат с растителни остатъци практически не може да бъде спазено. Проблемът не е само в Южна България, а в цялата страна. 

Според мен е редно много бързо да се предприемат мерки, а именно - да се влезе в контакт с Европейската комисия (ЕК), защото при проверка и одит от ЕК през 2024 или 2025 г., сателитите ще покажат, че нещата не са били наред. 

Не трябва да премълчаваме. Трябва да се започне комуникация с Брюксел и да се обясни ситуацията”, категоричен е Джиков.

Националната асоциация на картофопроизводителите изпрати писмо до земеделския министър Кирил Вътев, алармирайки точно за този проблем.

“Почвената влага е под 40%, поради което е и невъзможно поникването на засетите есенни култури със слята повърхност. Вече има засети площи с рапица и пшеница преди повече от 25 дни, на които поради сушата не са поникнали посевите.

Метеорологичните прогнози за следващите 14 дни също не показват промяна и евентуално наличие на валежи със стопанско значение и благоприятстващи поникването на културите, които влизат в сметките за покриване на изискването 80% от площите ни да имат растителна покривка в този момент. 

Молим за взимане на своевременни административни мерки и обявяване на форсмажорно събитие, даващо възможност за искане на дерогация и освобождаване от задължението ни по ДЗЕС 6 за тази стопанска година, без това да доведе до налагането на финансови санкции за земеделците”, пишат в писмото си картофопроизводителите.

Именно темата за ДЗЕС и екосхемите ще обсъдим в уебинар на Агри.БГ с експертите Аделина Стоянова и Петър Кировски от земеделското министерство. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg