Европейската комисия (ЕК) даде разрешение да се приложат отново извънредни мерки за справяне с COVID-19, след като България изпрати нотификация в края на 2021 г.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Към момента единственото ясно е, че одобреният бюджет по Ковид помощта е в размер на 111 млн. лева и според повечето представители на бранша той е недостатъчен.

Някои от животновъдните организации в сектора обявиха, че се надяват на по-голямо подпомагане по мярката. Овощарите пък поискаха по-висок бюджет и ставки по схемата за зимни пръскания.

Какви ще са ставките, ще бъде ли увеличен бюджета, откога ще започне приемът и дали сумите ще са по сметките на фермерите до края на месец май 2022 г., както предложиха от бранша или отново земеделците ще трябва да изчакат до края на годината, за да получат тези средства, предстои да разберем.

Цялата тази неизвестно обаче притеснява доста сектора. Фермери многократно сигнализират на Агри.БГ за своите опасения, а именно, че “правилата за новия прием по Ковид мярката отново се правят на тъмно”.

“Ако се направи така че подпомагането да се дава на отчетени добиви по обвързана подкрепа, а не на заявени площи, автоматично плодовете и зеленчуците, които бяха унищожени от градушката в Пловдив през 2021 г., ще останат извън схемата”, коментират от бранша за Агри.БГ.

През изминалата година допустими за подпомагане в сектор плодове и зеленчуци, бяха земеделските стопани с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за Кампания 2021, отглеждащи плодове и/или зеленчуци от видовете: ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винени лозя, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши. Логично е и през 2022 г. правилата да са същите.