Затварят се хубави ферми с елитни животни, които за жалост отиват в кланиците. В същото време заради голямото предлагане цената и на живото тегло падна осезаемо. За това алармира в Агри.БГ животновъдът Петър Карадамянов от сдружение Ривър Милк. 

Четете още: Гласувайте за вашите шампиони в AGRI AWARDS 2024 

 

„В момента има интерес към мляко, но за жалост цените не са задоволителни. Мандрите плащат между 80 и 90 стотинки за литър суровина. Сезонът е такъв, че мляко няма, а в повечето ферми животните са намалели и стопаните разпродават стоката си, което е доста притеснително“, казва стопанинът, който през лятото, заедно с колегите си от Сдружението, реши да подарява добитото мляко поради липса на пазар. 

За съжаление, секторът не вижда светлина за развитието си. „В нашата община от 20 ферми в момента 5-6 са обявили продажби. Има и такива, които вече се разделиха с животните си“, разказва Карадамянов. Според него няма пазар за хубавите млечни животни и всичко отива под ножа, защото така е най-лесно. 

Четете още: Ще спечелят ли фермерите от агрофотоволтаиците?


„Млечното говедовъдство в Берковския край приключва. Останали са ферми, които се броят на пръстите на едната ръка“, съобщи за Агри.БГ друг наш читател. Той също е свил до санитарния минимум млечните говеда, които отглежда. От думите му става ясно, че в Северозападна България обикалят джамбази от Пловдивско, които изкупуват излишния добитък. По негово наблюдение 70% от животните отиват към кланици, а едва 30 на сто отървават кожата и ги местят в други млечни ферми. 

Официалната статистика подкрепя напълно тенденцията, очертана от животновъдите. Стопанствата, отглеждащи млечни крави у нас към началото на 2022 г., са 12 439 броя. Това е с 22,1% по-малко спрямо предходната година, като при всички категории ферми се отчита намаление.

Най-голям спад се наблюдава при дребните стопанства с 1-2 и с 3-9 животни, съответно с 26,1% и 22,6%, където и отглежданите млечни крави намаляват респективно с 30,5% и 15,9%. Това става ясно от Аграрен доклад 2023 г.

По-умерено е намалението на стопанствата с 20-49 и със 100 и повече крави – с по 7,3%. 

През 2022 г. близо 39% от всички млечни крави в страната се отглеждат в големите ферми със 100 и повече животни. 
Производството на краве мляко през 2022 г. възлиза на 748 278 хил. литра – със 7,8% по-малко в сравнение с предходната година вследствие на редуцирания със 7,9% брой крави от млечно направление.