Напоследък цените са добри. Държавата предприема някакви мерки за спиране на вноса. Това заяви за Фермер.БГ Неделчо Благов, зеленчукопроизводител от Пазарджишко. Той реализира предимно продукцията си на борсата в Огняново.

Производител: Нашето мото е само земеделие и повече земеделие

„Ние гледаме да излизаме с продукция или много рано, или късно на пазара. Когато е пиковият сезон, по-добре да ни няма. В пика цените са сринати. Сега доматите ни са заложени да се берат през октомври“, допълни фермерът.

Тази година пробва за първи път да гледа сорт домати Pink Delight.

Това е сравнително нов сорт, от две години е на пазара. В Югозападна България единствено в Сандански е гледан. Сега ние правим опит в с. Мало Конаре. Ще видим дали ще имаме успех. Идеята ни е да стане без зреене. Сега са добре, още нямат два месеца, а са по 70 см растенията. Планираме, когато стане шеста китка, да прекършим върха и да се налее плодът Ако всичко е точно, ще имаме добра реколта, сподели още Благов.

Към 04.08.2017 г. средните цени на едро на праскови, полски домати, дини и зелен пипер в страната се понижават с между 0,9% и 16,9% на седмична база, най-съществено при зеления пипер. Същевременно, ябълките, оранжерийните домати и картофите поскъпват, в рамките на 1,4% - 17%. Това сочи най-актуалният оперативен анализ на Министерство на земеделието, храните и горите.

Средните цени на едро на картофи, праскови, домати (полски и оранжерийни) и дини са с между 6,8% и 48,9% под нивата отпреди една година, докато при зеления пипер и ябълките се наблюдава повишение на стойностите, съответно с 25,6% и 52,7%.