Преди две години турският фермер Мутлу Йълмаз разчиствал нивата си в село Гердеккая, за да сее нахут. Натъкнал се на голям камък със странна форма, който се оказал прекалено тежък, за да бъде преместен лесно. С помощта на съседи той взема причудливото скално образование и го отнася вкъщи.

Родни фермерски продукти се превръщат в храна за космонавти

По-късно част от 68-килограмовата находка е изпратена за анализ в американска лаборатория, от където потвърждават, че е с извънземен произход. Гордостта на фермера бе изложена в музея Чорум, където е била видяна 4000 любопитни посетители.

Междувременно Мутлу Йълмаз обяви метеорита за продажба. В началото получил ниски оферти – между 6 000 и 20 000 долара, но не посмял да продава.  Добрата новина не закъсняла. Наскоро с него се свързал купувач на скъпоценни камъни от Америка, който предложил далеч по-впечатляваща сума – 180 000 долара.

Оттук нататък следва изпращане в Щатите, нови тестове и ако се докаже, че всичко е наред, финализиране на сделката. „Занимавам се със земеделие и животновъдство. Ако успея да го продам, ще използвам парите да продължа бизнеса си“, заявява фермерът пред държавната телевизия ТРТ Хабер.