Магарешко мляко и пъдпъдъчи яйца от две софийски ферми ще бъдат превърнати в храна за космонавти. Това са част от уникалните проекти, по които работят съвместни екипи от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия и български животновъди. Очаква се те да бъдат финансирани по подмярка 16,1, разказва пред "Телеграф" проф. д-р Илиана Начева, директор на Институт по криобиология и хранителни технологии.

Нови случаи на син език у нас

Чрез метода на лиофилизация – извличане на водата от суровината, продуктите ще бъдат превърнати в люспи. Така те ще могат да бъдат транспортирани на големи разстояния без усилия. По този начин консумацията на пъдпъдъчите яйца ще е възможна дори като „хранителна добавка“. Известно е, че те са полезни за имунната система, за възстановяване на хора, които са боледували от туберкулоза, пневмонии и въобще белодробни заболявания. Методът на изсушаване ще направи яйцата възможни за консумация и под формата на дражета.

"При лиофилизията храните не губят качествата си, а стават лесно преносими, леки като перце и запазват дълго време трайността си. „Лиофилизирани ягоди, например стават още по-ароматни, когато ги опиташ, защото концентрацията на вещества е много по-голямо. Именно заради процеса на лиофилизация, която е прилагана в изготвянето на храни за космонавти, днешният институт по криобиология е известен като бившия Космически институт. Всъщност името му вече е друго, а настоящият Космически се намира под шапката на БАН", уточнява проф. Начева.

Менюта за космонавти с включени хранителни добавки, които усилват имунната система, разработени от Института по криобиолгия, ще бъдат включени в полетите на астронавтите. Разработката на менютата са част от европейски проект, в който са участвали и екипи на Института по криобиология и хранителни технологии. Но все по-голям интерес към такива храни има и от страна на веганите и любителите на здравословен начин на живот.

Любопитно е да се научи, че към лиофилизирани храни проявяват голям интерес собственици на гурме ресторанти. Някои от тях са постоянни клиенти на института. Те обикновено идват с искането да бъдат обработени чрез лиофилизация сирена, млека, дори боб яхния. Тези ястия ги сервират като истински луксозен и доста скъп деликатес на клиентите. Обикновено сиренето и млеката се поръсват върху салати или други ястия. Бобът пък изглежда досущ като този преди замразяването, но е сух и лек, без никаква вода. Очевидно е атракция за клиентите”, обяснява проф. Начева и подчертава:

Важното е да се знае, че храните, с висок процент на мазнини трудно се подлагат на тази обработка.

Един от хитовите продукти, който миналата година е отличен с медал по време на агроризложението в Плодвив е Fibrino Zime - ензимен продукт, който съчетава силата на три вида суровини, получени от земеделска продукция. Това са биоактивен екстракт от ферментирали соеви семена, биоактивен екстракт от микробиома на копринената буба и биоактивни екстракти от култивиран мицел на медицинските гъби Ganoderma Lucidum (известна с наименованието Reishi), Cordyceps Sinensis и Cordyceps Militaris, които се отглеждат в института от самите учени. 

"Основната полза от продукта за човека се дължи на наличието на фибринолитични ензими. Той облекчава болки и проблеми, свързани с обструкции дължащи се на фибриновите плаки в опорно двигателния апарат, най вече в хрущялната област, като дископатии и др. Помага и при запушвания, дължащи се на плаки и омрежвания с участието на фибрин в съдовете и капилярната мрежа от кръвоносната и лимфната системи. Проблеми, дължащи се на образуване на конгломерати с участието на фибрин в различни органи - бъбреци, пикочно – полова система, ендокринна система (черен дроб жлъчка, панкреас, щитовидна жлеза, хипофиза, надбъбречна жлеза и др.). Действа добре и на хора, които имат деменция и Паркинсон”, обяснява проф. Начева.

Продуктът се е превъранл в истински хит за няколко месеца, без абсолютно никаква реклама, разпространяван от уста на уста от доволните потребители.