"Тази година очакваме поне 30% отлив от зеленчукопроизводството", тъжно заключва пред Агри.БГ дългогодишният производител Иван Кабуров. По думите му има натрупване на негативни фактори, които ще доведат до черната прогноза.

Още по темата: Голямо количество българско зеле ще бъде дискувано, а не изядено

2023 г. също не беше особено добра за сектора, най-вече за полското производство. Неблагоприятни климатични явления, суша, проблеми с напояването затрудняваха земеделците в различните райони, а продукцията в някои производства спадна като количества, но и като качество. 

Регулярните анализи на Земеделското министерство регистрираха по-слаби реколти при ред култури –  над 25% спад при картофите, повече от 16% при зелето, над 7% при пипера. И в оранжериите картината беше шарена. При доматите имаше ръст, но краставиците намаляха. Проблемите обаче не свършваха на ниво производство.

Себестойността се увеличи, торовете са скъпи, позволените препарати са малко… Много от продукцията остана по полето, трудно вече се продава, по борсите и тържищата търговията не върви, а вносът сериозно смачква българския производител, изброява затрудненията зеленчукопроизводителят.

Според него, изправени пред тези предизвикателства, фермерите се отчайват и все повече се отказват от производство на зеленчуци. Демотивиращо е да се отглежда качествена продукция по стандарти, която после се конкурира с второ – трето качество вносни зеленчуци.

Държавата иска да дотира и да стимулира формирането на асоциации и сдружения, което е много добре, но първо трябва да създаде устойчиви производители. А сега ние не сме устойчиви. Има прекалено много натрупани във времето проблеми”, коментира още фермерът. 

„Зеленчукопроизводителите са отчаяни! Когато себестойността се увеличи 3-5 пъти, а в същото време няма работници и добри пазарни условия, как да се работи в този сектор?!", пита реторично Иван Кабуров.