Върховният касационен съд изцяло потвърди присъдата на Ивелин Андонов, осъден за посегателството над пастир в асеновградското село Козаново. Той ще лежи 15 години в затвора, информираха от съда.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Убийството бе извършено на 30 март 2017 г.  във ферма за овце край селото. 36-годишният фермер Ивелин отглеждал стадо овце и наел Георги да ги пасе. В края на март Георги се прибрал и шефът му установил, че 50 овце от стадото липсват. Вдигнал скандал и натирил овчаря да търси животните. В крайна сметка двамата открили останалата част от стадото, но две от овцете ги нямало. 

За зла участ на Георги и двете овце били бременни. Ивелин побеснял и се нахвърлил върху работника си. Побоят бил жесток, Георги изпаднал в безсъзнание. 
Тъй като Ивелин не за първи път посягал на овчаря, останалите работници във фермата не сметнали за необходимо да потърсят лекарска помощ. Оставили го в стаята му, като се надявали да се съвземе. На следващия ден обаче зетят на собственика видял, че състоянието на Георги се влошава и го откарал в болницата, където пастирът починал. 

По тялото и главата на Георги съдебните медици преброили над 40 удара. Овчарят е живял близо 48 часа след касапницата. Лекарите, които са оказали помощ, са разказали, че всичките му ребра са били счупени. Той е имал рани и кръвонасядания и по главата. Освен това при аутопсията е установено, че мъжът е получил пневмоторакс - натрупване на въздух в плевралната кухина, разказват trafficnews.bg.

След втората инстанция защитата на фермера обжалва присъдата пред ВКС, като твърдението е, че Ивелин е напълно невинен. Според тезата - Георги бил нападнат от агресивен коч, който го убил. 

Въпреки това съда прецени, че назначените експертизи доказват, че не животното е виновно.  
Най-често срещана причина за агресивен вид поведение или злонравие е неправилният начин на отглеждане. Измереният ръст на пострадалия  е 176 см. При правилно развито телосложение на мъж, както е в случая, при този ръст ребрата са разположени приблизително между нивото на 120 -150 см. от петата на човека.

При съпоставката на анатомични данни с казаното от експерта, че  кочът от породата “Вакла Маришка” овца блъска с изпъкналата част на главата си на собствената си височина 80-85 сантиметра, то при подобно блъскане не може да достигне до височината на ребрата и съответно не може да се получи счупването им.
Висшите магистрати потвърдиха решението на колегите си от втората инстанция и окончателно пратиха Ивелин за 15 години зад решетките.