Биволовъдството съвсем ще бъде затрито с новите изисквания за следващия програмен период”, заявява пред Агри.БГ дългогодишният животновъд от Монтанско Методи Лаков.

Животновъди искат да бъдат чути от президента

От 20 години той се занимава с отглеждането на животни, а днес фермата му се състои от около 200 овце и 17 биволици. Вторите в момента се продават, но „няма желаещи засега”, споделя фермерът, като по думите му малко от неговите колеги са устискали такъв период от време, а с новите изисквания по обвързана подкрепа това въдство ще стане още по-невъзможно.

Спрямо правилата през следващите пет години в интервенцията за обвързано с производство подпомагане при биволи, животните трябва да са на възраст от 36 до 18 години, нужно е се заявят 10 или повече биволици, а реализацията на пазара да се доказва с мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 400 кг мляко.

„Кой ще изпълни тези изисквания? Вдигането на възрастта на биволите  (36 месеца) означава, че ако при заявяването животното ги е навършило, то при получаване на субсидията вече ще е на 45  месеца трябва да бъде животното, за да кандидатства за субсидия. Явно на високо ниво не е ясно как се отглежда това животно. Четири години да го гледаш, за да вземеш 400 лв., е малко несериозно”, коментира Методи.

Новите изисквания застигат фермерите в момент, в който пазарната ситуация не е особено добра, а разходите по отглеждане са значително повече. По думите на Лаков в област Монтана биволското мляко се изкупува на 1,40 лв., а предишната година цената е била 1,50 лв.

"Моето го правя на сирене, вместо да го предавам. Обаждат се хора, колеги, плаче им се… Мандрите се договарят помежду си за цена, а производителите изнемогват и няма кой да ги защити. На фона на това заявиха, че вече само кравето мляко ще може да се дава за изхранването на други животни, опцията не съществува за биволи, овце и кози. Трудностите стават все по-големи”, обяснява Методи Лаков.

Той самият се опитва да се пребори с тях, като извършва директни продажби на краен продукт, но възможностите му не позволяват да отговори на всички поръчки, понеже по цял ден е с животните. „Продавам продукцията за без пари – 14 лв. биволско сирене и 2 лв. биволско мляко”, добавя фермерът.

Методи коментира негативно и половинчатото отпускане на помощи, визирайки обявеното 50% авансово изплащане на помощта във връзка с войната в Украйна, като акцентира, че животновъдите, изобщо фермерите като цяло имат нужда от кризисни помощи най-вече в периодите от годината, когато нямат приходи, а тази логика често не се следва при подпомагането.

"Трудностите с Кампания 2023 ще са много, очакваме всевъзможни пречки и проблеми. Дори една регистрация в СЕУ се оказва сложна. На мен ми я направи експерт, който 10 дни се опитваше да се пребори със системните бъгове, а какво правят възрастните стопани например”, казва още Методи Лаков.