Агнилната кампания в Северозападна България започва при сравнително добри метеорологични условия и това дава оптимизъм на стопаните, които вече чакат първите агънца.

Проф. Бозуков: Грешка ще е да се отделя БАБХ от министерството. Без контрол нещата ще са същите

„На мен най-важни в този период на годината са ми първескинчетата. Те са заплодени първи и сега трябва да започнат да раждат. Преди 2 години беше голям зор, защото точно в този период хем изведнъж падна дебел сняг, хем спече страшен студ, а и аз бях още пълен новобранец. Не, че не му е времето през декември да вали сняг и да е студено, но сега като температурите са положителни, ще ми бъде много по-спокойно. Малките не могат да търпят на студ, а и имунна защита нямат, та затова се радвам, че ще е топло поне в началото на агнилната кампания“, разказва Димитър Иванов, който отглежда стадо овце вече близо 5 годни.

Единственото, което още не е направил е да наръси помещението за малките с вар и не е остригал вълната около вимето на бъдещите майки.

„Това трябва да се направи и аз се старая да стане още преди агнилната кампания всяка година. Обещал съм си и държа на това, защото с очите си съм виждал в един обор как агънце опитва да забозае и не може. Дърпа с уста замърсен с кал и изпражнения фитил от вълната на майка си. Грозна картина!“, коментира Димитър.

 Другото, за което много внимава са разходките. Според него те са не само много полезни, а направо необходими за бъдещите майки. Важно е обаче животните да се извеждат, когато е сигурно, че няма слана, за да не се създаде опасност, както за майките, така и за очакваните приплоди. Засега и това му се получава. Топлото начало на декември в региона дава възможност да ги извежда почти всеки ден поне по 3-4 часа около обяд.