На 14 септември фермери и любители на елитните животни се събраха на специализираното изложение Фермер Експо Раковски. За трета поредна година един от най-силните животновъдни райони на България представи успехите на кравеферми и производители на фермерски храни.

Търг на Холщайн и Симентал на Фермер Експо Раковски

Изложението се проведе по инициатива на организацията на производители „Фермерско мляко“ с домакинството на Община Раковски. Екипът на Агри.БГ също бе на място, като официален медиен партньор.

Сред официалните лица, които приветстваха посетителите и участниците на Фермер Експо Раковски, беше Силвия Василева – директор на Дирекция „Животновъдство“ към Министерство на земеделието. 

Експертът припомни, че през последните 2–3 години нараства износът на български млечни продукти, който варира между 2 и 9 %. В началото на този месец 14 български предприятия получиха одобрение за износ на млечни продукти в Китай.

„През 2019 г. с цел подобряване на възможностите на земеделските стопани да предлагат директно продуктите си на пазара, те ще бъдат подпомогнати чрез две нови държавни помощи, насочени към добива и съхранение на суровото мляко, както и за неговата преработка,“ допълни Силвия Василева.

Официален гост на събитието бе и евродепутатът Асим Адемов – член на Комисията по земеделие към Европейския парламент. 

„Ще положа, разбира се, усилия всички хубави неща, които до сега са се случвали, да продължат. А именно, в най-скоро време да се доближим до директните плащания на Западна Европа, тъй като има разлика между Източна и Западна Европа. Да продължи националната преходна помощ,“ увери евродепупатът.

Акцент на Фермер Експо Раковски тази година беше търгът за елитни говеда.

„Миналата година правихме изложба на животни от всякакъв вид. Тази година искахме да променим концепцията и да се съсредоточим върху провеждането на търг, който да покаже най-доброто в България. И не само да го покаже, а да позволи на други фермери да го закупят, тоест да подобрят собствената си генетика,“ обясни организаторът Рангел Матански.

Един от животновъдите, които участваха в търга, бе Стоян Маринов от пловдивското село Леново. Той представи две юници Холщайн.

 „Изгледани са добре животните. Трудил съм се, докато се научат да ходят по този начин – бавно, тихичко. Участвам просто ей така, за кеф. Не ми е да ги продавам, а за удоволствието,“ сподели животновъдът.

За първа година в изложението се представи и голяма кравеферма от великотърновското село Камен. Тя участва в търга с три юници Холщайн.

„Благодаря на организаторите, че се наемат с такава тежка задача, защото в България е малко трудно да се наложат новостите спрямо отношението на фермерите. Надявам се това да продължи и да има още повече участници. Да бъдат по-смели всички фермери и да не се отказват,“ сподели Даниела Иванова, управител на кравефермата.

До търга стигнаха общо 4 ферми, които са едни от най-добрите в България, по отношение на това, което са постигнали. Похвално е тяхното желание да покажат и споделят своя опит.

Победил в търга за юница Холщайн стана топживотно от ферма „Асеница-96“ ООД. Юницата спечели и първото място в изложбата в категория „Най-добро животно”. Заедно с това елитното животно намери и новия си собственик на търга, като разби рекорда за цена на официален търг в България. Купувачът – ферма ЕТ „Катриг-5 Никола Янков“, остана без конкурент и се сдоби с топживотното за 4200 лв.

„Всичко започна с една идея. Да покажем, че в България митът, че средната млечност от 3,5 тона е силно изкривена, защото у нас има два вида ферми. Едните влагат много ресурс, идеи, енергия и постигат невероятни резултати, които са по-добри от повечето ферми в Западна Европа. И другите ферми, които живеят само от и за субсидии. Ние показваме единствено фермите, които са работили, постигнали много и искат да споделят този опит с другите колеги,“ каза Рангел Матански.

Освен демонстрация на достиженията на селекцията на различни видове животни, изложението представи също чисти и здравословни фермерски храни. Пример затова е Мина Варджиева от Стара Загора, която показа на място как се прави ръчен кашкавал по стара технология. 

В „Юнашкия тиган на България” бе сготвено Градинарско червено пиле по митична местна рецепта, като всичко се случваше на фона на богата фолклорна програма.