На 14 септември (събота) за трета поредна година, в квартал Секирово, град Раковски, ще бъде открито животновъдното изложение „Фермер Експо Раковски“. Акцентът на това издание е аукционът на елитни млечни и месодайни говеда, който ще се проведе за първи път. 


Събитието се организира от организация на производители „Фермерско мляко“. Тяхната цел е да бъдат показани родните достижения в селекционната и развъдна дейност, за да се отхвърли най-после стереотипното схващане за ниската продуктивност на нашите стада спрямо европейските.


„Към момента участието си са потвърдили няколко елитни ферми, които подготвят своите животни месеци наред, за да бъдат в добра изложбена кондиция. Това ни мотивира да продължим с подготовката на Експото, за да дадем платформа, на която родните животновъди да покажат най-доброто от родното говедовъдство“, разказа председателят на „Фермерско мляко“ Рангел Матански, който изрази и своята съпричастност към свиневъдите, които изпитват жестоките последствия заради африканската чума по свинете (АЧС).  


За да могат да се включат в аукциона повече фермери, които отглеждат животни с гарантирано родословие и подобрена генетика, от дружеството посочват правила за участие. А именно: 


Изложбата на животните и аукциона ще се проведе на 14 септември. Категориите животни, допустими за участие, са няколко:


Млечно направление: Холщайн , Джерсей, Кафяви, Монбелиард, Симентал и др.
Женски телета – 7- 14 месечна възраст
Заплодени юници - 3-6 месечна бременност

Месодайно направление: Абердийн Ангус, Лимузин, Херефорд, Шароле и др.
Женски телета – 7- 12 месечна възраст
Заплодени юници - 3-6 месечна бременност
Бичета – 10-16 месечна възраст

Необходимо е животните да бъде клинично здрави и в добра изложбена кондиция. Всички животни трябва да са чистопородни, придружени с родословие и зоотехнически сертификат. Те трябва да бъдат транспортирани и настанени в изложбения център, според Закона за ветеринарномедицинската дейност. Всички животни ще се продават индивидуално.