Липсата на възможност реалните фермери да излязат на пазара доведе до появата на субекта „фалшив фермер“. Това каза в отговор на Фермер.БГ Ивана Мурджева, член на УС на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП). 
 
„Поради това, че достъпът на фермерите до пазара беше значително затруднен и липсваха правила за тяхната реализация на пазара, самите фермери предпочитаха да реализрат продукцията си в икономическа сянка. Това позволи на различни други субекти да използват фермерското име като вид маркетингова стратегия. Ето защо вече има много търговски обекти под името: Произведено във фермата, Доставка от село и т.н., което всъщност са марктингови трикове, а не реално собствена фермерска продукция“, обясни Ивана Мурджева.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 
„Тогава когато фермерите бъдат заинтересовани сами да упражнват контрол върху продукцията, която предлагат, освен външния контрол на БАБХ, ще отмине и времето на фалшивите фермери“, коментира Мурджева.
 
Д-р Тенчо Тенев от БАБХ обясни, че самоконтролът от страна на фермера означава той така да контролира системите за производство, че да произвежда безопасна за здравето продукция.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!