Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос започва разследване по отношение действията на Европейската комисия ( ЕК ) по проблема с все по-масовото измиране на пчелите в Европа.

 

Диамандурос  разследва дали Европейската комисия е взела подходящи мерки за борба с увеличаване на смъртността на пчелите, която е потенциално свързана с някои инсектициди. Разлседването започва след жалба от Австрийския съвет към омбудсмана, в която се твърди, че Комисията не е успяла да вземе под внимание новите научни доказателства, които са в полза на ограничаване на използването на някои инсектициди. Омбудсманът поиска от Комисията да представи становище най-късно до 30 юни 2012.

 

Към момента ЕК е разрешила използването на инсектициди, известни като neonicotinoids, за целите за растителна защита. Съответният регламент предвижда за преразглеждане на процеса относно разрешаването на веществата, в случай, че нови научни доказателства показва, че те вече не отговарят на критериите за одобрение, например, защото те представляват заплаха за здравето на животните.

 

Според наблюдения от пчеларите, както и на база нови научни доказателства, именно някои neonicotinoids са довели до увеличаване на смъртността на пчелите през последните години.

 

Проблемът за повишаване на смъртността при пчелите също е предмет на редица парламентарни въпроси на Европейската комисия през последните няколко години. През 2011 г. Комисията заяви, че е знаела за токсичността на neonicotinoids,. Тя твърди обаче, че тяхното използване трябва да бъде възможно, ако експозицията им е ограничена до не-вредни нива.

 

Според жалбоподателя, Комисията не е постъпила правилно с въпроса за смъртността на пчелите, които могат да бъдат свързани с използването на някои neonicotinoids. Според нея, Комисията следва да взема в предвид новите научни доказателства и да предприемат подходящи мерки, като преразглеждане на разрешенията за използване на съответните вещества, с цел да се разреши проблемът.

 

© 2012 Фермер.БГ