Украйна е спряла жалбите срещу Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация и работи върху "комплексно решение" на техния търговски спор, съобщи украинският търговски представител в Брюксел Тарас Качка в четвъртък.

Четете още: Цените на зърното са под натиск от всички страни


"Този проблем ще бъде елиминиран през следващите седмици и месеци. Ето защо, докато търсим практическо решение, нашите спорове в СТО са замразени засега", каза Качка, цитиран от агенция "Интерфакс-Украйна" репортери по време на посещение в Брюксел.

В четвъртък Киев заяви, че противопоставянето с трите държави, които наложиха едностранни забрани за вноса на украинска земеделска продукция, може да бъде разрешено, макар и вероятно не преди изборите в Полша на 15 октомври.


Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на украинско зърно и други храни, след като Европейската комисия отказа да удължи изключението, дадено на трите, както и на България и Румъния, да не внасят пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, за да защитят собствените си производители от по-евтините украински стоки.

Решението на еврокомисията предизвика напрежение, особено между Украйна и най-пламенния й поддръжник в ЕС - Полша.


Тарас Качка, търговски представител на Украйна и заместник-министър на икономиката, каза пред репортери в кулоарите на конференция в Брюксел, че страната му разбира натиска, пред който са изправени фермерите в петте държави.


"Мисля, че във всеки случай ще намерим решението, защото в крайна сметка всички детайли на тези пъзели са доста добре известни", каза той.


Той добави, че не очаква решение през следващите няколко седмици, като се има предвид, че полските политици са заети с изборите.


Украйна, основен световен производител и износител на зърно, обикновено разчита на своите черноморски пристанища, но след оттеглянето на Русия от споразумението за зърнен коридор през юли трябва да намери алтернативни източници да пласира продукцията си, която е значим източник за приходи на държавата.


Украйна е подала жалба до Световната търговска организация срещу трите страни, но Качка подчерта, че това означава, че страните са влезли в 60-дневен период на консултации, преди да бъде сформиран съдебен състав.


Според търговския представител все още няма искания за лицензи за износ на зърно за Полша от Украйна, което показва, че има ограничено полско търсене на украинските селскостопански продукти и че моделът на търговските потоци се нормализира, за да отрази значително търсене от други членки на ЕС.


Украйна се стреми да ускори износа на зърно и други селскостопански продукти съгласно споразумение, постигнато с Литва и Полша. Качка каза, че Украйна иска цялостно споразумение с всички съседи и Европейската комисия.