Докато все още чакаме България да представи за одобрение в Брюксел своя План за възстановяване и устойчивост, някои страни членки вече получиха авансовото си плащане в размер на 13% от безвъзмездните средства на страната и отпуснатите кредити по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

За да излезе от кризата с COVID-19, Европейският съюз реши да насърчи зелените и цифрови преходи, осигурявайки общо 723,8 млрд. евро за подпомагане на инвестиции и реформи. За проектите в последния вариант на плана на България са предвидени 12,6 млрд. лв. и още около 8 млрд. лв. национално съфинансиране през държавния бюджет и частни инвестиции.

Специално за земеделието се разбра, че предпоследно ще се заделят около 500 млн. лв. безвъзмездни средства с опция за още 300 млн. лв. като кредит. В момента се обсъжда какви точно проекти да бъдат заложени за сектора, включително кои обекти на „Напоителни системи“ да останат за модернизация.

Ето колко получиха първите страни членки с вече подаден и одобрен план.

Гърция

Гърция е една от първите държави, получили предварително финансиране по Механизма за възстановяване. Европейската комисия изплати 4 млрд. евро на южната ни съседка, което е 13% от безвъзмездните средства на страната и отпуснатите кредити. Очаква се страната да получи общо 30,5 млрд. евро през целия период на действие на плана си (17,8 млрд. евро безвъзмездни средства и 12,7 млрд. евро заеми).

Белгия

ЕК отпусна 770 млн. евро на Белгия като предварително финансиране. Страната ще получи общо 5,9 млрд. евро, изцяло безвъзмездни средства.

Португалия

Иберийската страна вече получи 2,2 млрд. евро, като се очаква тази сума да нарасне на 16,6 млрд. евро (13,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 2,7 млрд. евро заеми).

Испания

На съседите на Португалия са изплатени 9 млрд. евро предварително финансиране, а финално са предвидени общо 69,5 млрд. евро изцяло безвъзмездни средства.

Люксембург

EK отпусна на страната 12,1 млн. евро за предварително финансиране, което ще нарасне на общо 93,4 млн. евро безвъзмездни средства.

Италия

Средиземноморската страна получи 24,9 млрд. евро за предварително финансиране, като се очаква помощта да възлезе на общо 191,5 млрд. евро (68,9 млрд. евро безвъзмездни средства и 122,6 млрд. евро заеми).

Литва

Бившата съветска република е подпомогната с 289 млн. евро за предварително финансиране, като се очаква тя да получи общо 2,22 млрд. евро безвъзмездни средства.