Безвъзмездните финансови средства за земеделие по Плана за възстановяване и развитие ще бъдат не по-малко от 500 млн. лв. В момента се работи върху добавянето на още минимум 300 млн. лв. като заем. 

Ще се намери ли ресурс за фермерите с ново отваряне на Ковид-мерките?

Това стана ясно след срещата между браншови представители и служебния министър-председател Стефан Янев. В момента още се работи върху финалната версия, която да бъде подадена в Брюксел, и се очаква назначаването на редовен кабинет. 

„Това, което ни увери вицепремиерът Атанас Пеканов, е, че тези 300 млн. лв. ще са заемни за държавата, но не и за самите производители. Тоест има голяма възможност те да влязат като безвъзмездни средства в сектора“, коментира за Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Предстои политическото ръководство на ниво държава да защити тези заемни средства, за да могат за земеделие да влязат общо 800 млн. лв. и да има балансирано подпомагане. В Плана има възможност да застъпят проекти за борба с градушките, механизация за животновъди, организация на пазарите, реформи, свързани със Зелената сделка. 

„Колегите трябва да дадат предложения кои точно обекти на „Напоителни системи“, които са жизненоважни и най-спешни, да бъдат подпомогнати по този План. Няма как да бъдат 250, но могат да се редуцират до 30-40“, допълни Караколев.

Специално животновъдите настояват да се предвидят пари за организация на пазарите, биосигурност, кланици по области за организации на производители, осеменителни станции за бици, кочове и пръчове, типови проекти за малки животновъдни ферми, модернизиране и адаптиране към дигитални модели. Това са все неща, които липсваха изцяло в предишния вариант на Плана.