България и още четири европейски държави ще могат да се възползват от забраната за внос на украинско зърно до 15 септември. Това реши в понеделник вечерта Европейската комисия - часове преди настоящите ограничения, които бяха въведени на 2 май, да изтекат.

ЕК предлага забраната за украинско зърно да се удължи

България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния няма да допускат внос от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, за да помогнат на собствените си производители, чиято продукция не може да бъде продадена заради по-конкурентните украински цени.

Вижте Регламента 

Киев получи продължение с още една година на безмитния внос на стоки на европейския пазар като израз на солидарност с финансовите и логистични затруднения, предизвикани от войната, започната от Русия на 24 февруари 2022 г.

Според Европейската комисия временните ограничения за вноса на някои земеделски стоки от Украйна все още са необходими заради липсата на достатъчно възможности за съхранение на зърното преди събирането на новата реколтата в петте държави. Ако транзитът на украински стоки е възпрепятстван от неоправдани изисквания в една или няколко от петте държави, комисията ще направи преоценка на решението си, предупреждават от Брюксел.

Петте държави, които са най-засегнати от увеличения внос на украински храни в ЕС, настояваха ограниченията да продължат до края на годината, но Еврокомисията предпочете да ги удължи до събирането на реколтата, като се позова на статистика, според която украинският внос намалява от началото на годината.

Към забраната ЕС отпусна на петте държави и 156 млн. евро от кризисния си резерв, за да компенсират фермерите си за щетите. От тях за България са предвидени 26 млн. евро. За да преведе парите Еврокомисията поиска от националните власти да определят критерии и тавани за справедливо разпределение на помощта.

В понеделник говорител на Комисията заяви, че земеделците в петте засегнати от украинския внос държави не са получили договорените обезщетения от ЕС, тъй като Унгария все още не е премахнала едностранните мерки срещу украинския внос, а това е предусловие за достъп до парите. Срокът, поставен от Еврокомисията за обезщетяване на засегнатите земеделци изтича през септември.