Европейската комисия прие програма на стойност 30 милиона евро за предоставяне на мляко за пиене на 350 000 сирийски деца. 
 
Финансирането на тази програма е част от пакета за 500 милиона евро подкрепа за европейските фермери, представен от Комисията през 2015 г., което представлява съществен отговор от страна на Комисията за подкрепа на европейските фермери. Схемата предвижда мляко, добито от европейските производители, да бъде насочено към сирийските училища, съобщи Европейската комисия. 
 
"Тази нова програма ще помогне на стотици хиляди сирийски деца в нужда. Ние трябва да останем ангажирани да помагаме на най-уязвимите жертви на конфликта. Тази допълнителна подкрепа ще отиде за партньорски хуманитарни организации, работещи в страната", заяви еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи, Christos Stylianides.
 
Конфликтът в Сирия имаше тежки последици за сектора на селското стопанство на страната, което доведе до спад в производството на храни, по-специално на млечни продукти. Консумацията на мляко е намаляла значително, особено сред бедните домакинства заради високите цени на храните, посочват от ЕК.