С огласяването на по-добрите очаквания за реколта от пшеница в Русия експортните цени на руското зърно се понижиха. Това се случва в условия на отслабване на рублата. По данни на ИКАР цената на пшеницата с 12,5% съдържание на протеин се е понижила в Новоросийск до 207 долара/тон от 210 долара/тон седмица по-рано, информира Ройтерс.

Добруджа: Ечемикът дава по-високи добиви от пшеницата

СовЭкон фиксира стабилизация на цените за този клас пшеница – на ниво 209 долара/тон. Данните на Refinitiv също потвърждават поевтиняване до 207,5 долара/тон от 208,5 долара/тон седмица по-рано.

Анализатори продължават да повишават прогнозата си за реколтата от пшеница. Основно за сметка на добивите, които се очакват в Централен регион и Поволжие. Според оценката на Хидрометеорологичния център на Руската федерация състоянието на зърнените посеви в тези региони позволява да се очаква реколта значително по-висока спрямо година по-рано. Отчитайки като цяло състоянието на посевите в страната, тазгодишната реколта ще е по-добра от тази през 2019 г.

От началото на маркетинговия сезон от 1 юли до 30 юли Русия е изнесла 2,63 млн. тона зърно – с 32% по-малко спрямо съпоставимия период през сезон 2019/2020. Износът на пшеница възлиза на 1,94 млн. тона, или с 36% по-малко от миналогодишния, допълват от СовЭкон, позовавайки се на данни на митническата статистика.

Агенцията повиши прогнозата си за износа за юли заради ускорените темпове и очаква той да възлиза на 3,8 млн. тона, от които 3,2 млн. тона пшеница.

Отслабената рубла може да доведе до понижаване на обемите за износ, но за да се усети това съществено, пазарът трябва да бъде натиснат силно от страна на реколтата извън южните региони, смятат експерти.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

30 % от слънчогледа в Добруджа е високоолеинов

Северната ни съседка също страда от слаба реколта

Зърно: Борсите са на изчакване