Обичайно високоолеиновият слънчоглед у нас заема 5-6 % от площите с маслодайната култура. През последната година обаче се наблюдава рязко увеличение на посевите с високоолеинов слънчоглед, особено на Североизток.

Зърнопроизводител: Увеличих добивите чрез по-малко пръскания

В Добруджа вече 30 % от площите са заети с НО-хибриди от маслодайната култура.

Христо Стойчев е главен агроном във фирма, обработваща 120 000 дка в Североизточна България. Залага по полетата основно три високоолеинови слънчогледа. Освен с високо съдържание на олеинова киселина от порядъка на 90-92 %, те се оказват подходящи за полета с проблемен фитосанитарен профил и болести. Важно за агронома при тези трудни климатични условия е слънчогледовите хибриди да са устойчиви на мана и синя китка. 

През последните 2-3 години се наблюдава засилен интерес към високоолеиновия слънчоглед. Този сегмент става привлекателен заради бонусите при изкупуване на зърното.

Миналата година имаше сериозна разлика в цената. „НO-слънчоглед се изкупуваше с 50-55 долара/тон повече в сравнение с линоловия слънчоглед”, коментира Нено Ненов, селекционер по слънчогледа и мениджър продажби в семенарска компания.

Все още е трудно да се прогнозира каква ще е разликата в цената между линоловия и олеиновия тип от маслодайната култура и дали ще достигне миналогодишните параметри от 80-100 лв./тон.  

Русия и Украйна са основните производители на слънчоглед в нашия район. В съседна Румъния в момента сушата също е нанесла много сериозни поражения върху слънчогледовата култура. Все още не може да се прогнозират добиви и цени, допълни Нено Ненов. Проблемна ще бъде и реколтата от слънчоглед у нас, особено в райони, в които сушата продължава вече месеци и пораженията са налице.