Земеделските стопани трябва да разпределят по друг начин риска при есенните култури. През последните години в Добричка област намаляват площите с рапица и ечемик.

Суша и грешки - причини за лошата реколта от пшеница

Последствията от тази тенденция се виждат много ясно при неблагоприятна година като тази, при която реколтата от пшеница беше опропастена от жестоката суша, коментира за Агри.бг Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добрич.  

През последните години ечемикът дава по-високи добиви от пшеницата. Научните институти предлагат много добра генетика с висок потенциал за добив и устойчивост на различни фактори като болести и стрес. Доказателство са цифрите. Средният добив от ечемик през 2019 г. надхвърли 700 кг/дка.

Кирил Комитов: Казват, че няма пазар,  а ечемикът е първата култура, която се търгува веднага . Нямам обяснение защо не се сее.

През това лято резултатите от ечемика са по-ниски, но в сравнение с тези от пшеницата – чувствително по-добри. Средно в Добруджа стопаните ожънаха по 305 кг/дка от 18 000 дка жито, докато от пшеницата – 170-180 кг/дка.

В същото време делът на ечемика в кооперациите е 3 % от общата площ на обработваемата земя, докато при пшеницата достига 44 %. При това положение колкото и да са добри резултатите от останалите есенни култури или пък от пролетниците, те не могат да покрият натрупаните загуби от лошата пшенична реколта, коментира още Комитов. 

Само за сравнение - преди 4 години с ечемик в Добричка област са били засети малко над 66 000 дка. През следващата стопанска година площите спадат повече от двойно и са били едва 28 000 дка. Тенденцията за сеитба на все по-малко ечемик продължава. 

Малко са и посевите с рапица през настоящата стопанска година. Обичайно тази култура е заемала до 7 % от земите на земеделските кооперации в Добруджа.

В цялата област посевите възлизат на 29 000 дка, докато година по-рано са били 189 000 дка. През последната година делът на рапица в кооперациите е паднал на 2-3 %. „Не може да се залага единствено и само на пшеница от есенните култури. Трябва да има и рапица, и ечемик”, категоричен е браншовият ръководител.