Резултатите от жътвата на пшеница са объркващи дори и за нас, заяви проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Ученият прогнозира преди време, че добивите ще бъдат ниски и от полетата в Добруджа ще се приберат средно по 250 кг/дка. Реалността обаче се оказа по-жестока.

Суша и грешки - причини за лошата реколта от пшеница

„Оказва се, че съм сбъркал. Средният добив в Добричка област достига 178 кг/дка”, не крие проф. Киряков. Той допълва, че в същото време по полетата на Института, който обработва общо 22 000 дка земя, има добри резултати.

Проф.Иван Киряков: „Добивите от полетата на научния център не падат под 490-500 кг/дка в началното семепроизводство. Имаме сортове с по 700-800 кг/дка.

Тези добиви са от площи от 1 дка до 1 ха. Добрите резултати се дължат на правилната технология, съобразена с изискванията на всеки отделен сорт, разкрива още специалистът. Оказва се, че българската селекция от пшеница се представя добре в Добричка област на фона на жестокото засушаване и специфичните климатични промени. Сред основните й характеристики са сухо- и студоустойчивост. 

Има стопанства, в които от най-популярните сортове на Добруджанския институт се прибират от 450 до 550 кг/дка. В съседна Турция местни производители се хвалят с добиви от 650 до 950 кг/дка именно от българските пшеници. 

„След спада в търсенето на родната селекция, сорт „Енола” отново е в топа. Има засилен интерес и към други пшеници, които са нови и тепърва ще излизат на полето”, не крие задоволството си ученият.

Той допълни, че институтът е готов за предстоящата есенна кампания. 10 сорта обикновена, 3 сорта твърда пшеница, 5 сорта тритикале за производство предлага Добруджанският земеделски институт. 3 сорта са първа група, а останалите са средни с повишена сила, характерни за производството на хляб в България.