Тази година производството на пшеница, макар и много намалено в сравнение с добрите години, ще осигури както вътрешното потребление, така и износа, заяви министърът на земеделието на Румъния Адриан Орос.

Зърнени борси: Ще задуха ли скоро вятърът на промяната?

Статистиката сочи, че потреблението на пшеница в Румъния е 2,2 млн. тона, а националното производство през 2020 г. ще възлиза на 6 млн. тона. Министърът не очаква цената на пшеницата да се увеличи, защото в световен мащаб получените добиви са високи, информира Agrointel.

Освен в района на Черно море всички данни показват, че тази година ще има рекордно производство на пшеница. Цената й се влияе от случващото се в световен мащаб, от това, което се случва на борсите, и по-малко от местното производство, уточни министърът.

Министърът напомни, че в добрите години е валяло много и зърнопроизводителите са добивали по 8,5-9 млн. тона пшеница. Тази година се очаква максимално производство от 6 млн. тона, което категорично ще удовлетвори вътрешния пазар. Ресурсите ще бъдат достатъчни и за износ.

Заради слабата реколта в Европа светът ще търси други доставчици

Проблеми с реколтата от пшеница има в цяла Европа заради сухото време и наводненията, информира Bloomberg. Макар в света да има достатъчно зърно, това ще накара много купувачи да търсят алтернативни износители. Пазарът ще разчита повече от когато и да било на реколтата в южното полукълбо.

Agritel прогнозира, че производството на мека пшеница във Франция през 2020 г. ще намалее с 1/4, сравнено с 2019 г., до 29,2 млн. тона заради прекалено силните валежи по време на есенната сеитба и дефицита на влага през пролетта.

Климатичните условия бяха още по-лоши във Великобритания. По данни на CRM AgriCommodities обемът на производството ще намалее с 1/3 до 10 млн. тона. Това ще превърне страната отново във вносител.

Русия ще събере втората по големина реколта въпреки засушливите условия в южните й региони. Горещините в Сибир също повлияха на оценката на реколтата. На този етап повечето специалисти се обединяват около показател 77-79 млн. тона, което превишава нивото от предходния сезон и частично намалява дефицита на ЕС.

По данни на земеделските кооперативи на Германия реколтата от пшеница в Северна Европа ще бъде незначителна. В края на сезона проливните дъждове подобриха състоянието на посевите след сухата пролет. В средата на юли бе повишена прогнозата – до 22, 5 млн. тона, което е малко по-малко от прибраната пшеница през 2019 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да предпазим здравето си, когато сме на полето

Пшеница: Прогнозата на министерството падна на 4,6 млн. тона

В търсене на решение: Как да запазим влагата в почвата?