"Текущите оценки на САРА за вноса на домати, пипер и краставици сочат, че той ще е по-малък от същия през предходната година”, пише в последния бюлетин на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

Според анализаторите независимо, че вътрешното производство намалява, повишението на цените се отразява съкращаващо на вноса. Статистиката показва, че 2023 г. стартира със ценови скок при основните зеленчуци на годишна база.

В цените на едро през януари най-голям ръст се отчита при доматите – 30% спрямо същия период на 2022 г. В същото време цените на едро на доматите в Турция почти се удвояват – от 0,42 долара/кг в края на декември 2022 г., до 0,95 долара/кг през януари. Прогнозата за февруари на Националния статистически институт (НСИ) за изкупните цени в страната при основни зеленчуци е следната: домати – 2,10 лв./кг; краставици – 2,70 лв./кг; пипер – 2,40 лв./кг.

Финалните данни за вноса на основни зеленчуци през изминалата година още не са пристигнали, но според САРА те също ще покажат спад на годишна база и по-малки количества от първоначално очакваните.

Икономистите редуцираха оценката си за годишния внос на домати до 94 хил. тона от първоначално предвижданите 105 хил. тона. По техни данни за първите 10 месеца на 2022 г. у нас са внесени 75,6 хил. тона от културата. Вносът на пипер за 2022 г. се предвижда на 31 хил. тона, което е с 39 хил. тона по-малко от оценката в началото на годината. Оценките за вноса на краставици през 2022 г. са за 31 хил. тона при първоначално прогнозираните 38 хил.тона.