Екарисажът в Шумен ще получи 1 389 929 лв. от бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), бе гласувано на последното заседание на Управителния съвет на Фонда.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Средствата са предназначени за покриване на задължения към „Брамас-96“ АД - Шумен за извършени услуги по сключен договор с Бългаската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и ще бъдат набавени от параграф „Субисидии и други текущи трансфери на нефинансови предприятия“, от реализирани икономии в направление държавни помощи към бюджета на министерството на земеделието. 

Шуменският екарисаж, който е най-големият у нас, води поредица от дела през последните години срещу Агенцията по храните заради заповедтта й за спиране на дейността на дружеството. Финално „Брамас-96“ АД спечели съдебните битки, а през 2019 г. БАБХ дължеше близо 8 милиона лева на шуменския екарисаж.

Министърът на земеделието в последния служебен кабинет Христо Бозуков нарече съмнително развалянето на договора с екарисажите в Шумен и Варна, които са заменени с мобилни инсинератори, чийто капацитет е под въпрос. 

През 2018 г. Агенцията по храните финансира две фирми за обезвреждане на животински отпадъци чрез мобилни инсинератори. Това се превърна в обществен скандал след журналистическо разследване и изнесени данни на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Според тях малките фирми са получили за три години почти 60 млн. лв.