Европейската комисия одобри българска схема в размер на 61,3 милиона евро (120 милиона лева) за подпомагане на зърнопроизводителите, заради войната в Украйна. 

Четете още: Министър Кирил Вътев - какво бе свършено за 9 месеца управление?

 

Това съобщиха от Европейската комисия в четвъртък. Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от комисията през миналата година. 

Подкрепата ще се състои от помощ в ограничен размер под формата на преки безвъзмездни средства. До нея се стигна след фермерските протести у нас през февруари. 

Мярката ще бъде отворена за производители на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност заради катаклизмите на земеделските пазари, предизвикани от засиления внос на украински зърнени стоки.

Помощта ще се дава на три степени в зависимост от обработваните площи, тя ще обхване около 27 000 земеделски стопани. Някои едри фермери няма да получат средства по временната рамка за Украйна, тъй като има таван, определен от Европейската комисия. 

Помощта няма да надвишава 280 000 евро на бенефициер; и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2024 г., уточняват от Европейската комисия.

 

От 20 март до 9 април 2024 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“.

 Вижте Указанията