Българските фермери, както и техните европейски колеги, могат да съобщят направо в Брюксел кои от проблемите им според тях трябва да намерят решение на най-високо равнище в Европейския съюз.

Зелената сделка: Какво трябва да знаят фермерите?

Европейската комисия (ЕК) започна обществена консултация за пътната карта, свързана с предстоящото издаване на Стратегията от фермата до трапезата, съобщи земеделското министерство.

Целта на допитването е да събере подходяща информация за предизвикателствата, пред които са изправени първичните производители на селскостопанска продукция. Проблеми, които възникват в различни звена на хранителната верига, могат да поставят също хората от преработвателната индустрия, търговията и изобщо всички граждани. 

„Консултацията има за цел да идентифицира основните пропуски, които могат да бъдат адресирани на ниво ЕС и да идентифицира области, в които ЕС може да има добавена стойност“, отбелязва бюлетинът на министерството, посветен на Общата селскостопанска политика (ОСП).

ЕК: „Европейският зелен пакт не може да бъде постигнат без адресиране на темата за устойчиво производство на храни.“

Комисията съобщи в Комюникето за Зеления пакт, издадено на 11 декември 2019 г., че предстоящата Стратегия от фермата до трапезата, която се очаква през пролетта на 2020 г. ще поясни целите и действията, които са необходими за постигането на справедлива, здравословна и съвместима с околната среда хранителна система. 

Стратегията ще комбинира регулаторните и нерегулаторни инициативи, необходими за постигането на целите. ОСП и Общата политика по рибарство ще бъдат ключовите инструменти за подкрепа на стратегията. Консултацията с всички заинтересовани страни ще осигури стратегията да адресира всички въпроси по темата. 

Мненията на европейските граждани се приемат в срок от 17 февруари до 16 март 2020 г. тук