Един от шампионите в българското животновъдство, започнал с 19 крави, днес отглежда хиляди. И преработва до краен продукт. Така бе представен Самет Басри - победител в категория “Животновъд на 2024” от първото издание на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ в предаването на БНТ “Бразди”. 

Стопанството на Самет е разположено в живописните полета на Лудогорието, в тихото селце Трем, община Хитрино, област Шумен. 

“Нашият стопански комплекс обхваща 300 дка, разделени на два стопански двора. В долния двор разполагаме с модерни краварници, телчарници, силажни ями и иновативен Месокомбинат с кланичен пункт и цех за преработка на мляко. Съчетавайки традицията с новаторството, нашата ферма представлява едно цялостно решение за устойчиво земеделие. В горния двор разполагаме с модерни съоръжения, като кантар, навеси за съхранение на зърно и техника за селскостопанска дейност. 

Обработваме 17 400 дка земя в землищата на селата Трем, Байково, Единаковци и Развигорово, използвайки ефективни и екологични чисти методи. С грижа отглеждаме селектирани породи млекодайни и месодайни животни, гарантирайки висок стандарт на продуктите и благосъстоянието на животните. Чрез част от нашата продукция осигуряваме оптимални условия за изхранване на животните”, разказа Самет Басри за стопанството си.

В стопанството се отглеждат 1000 броя животни, комбинирайки млекодайни и месодайни породи с висок млеконадой и ефективен рандеман. 

Млекодайните породи включват Черно-шарено говедо и Холщайн-фризийско говедо,докато месодайните породи са черен и червен Абърдийн Ангус, Лимузин и Херефорд. 

През 2009 г. построихме съвременна кравеферма за 300 млечни крави, заедно с доилна зала тип рибена кост напълно оборудвана с вградена система за следене на разгоненост и индивидуален и групов млеконадой на кравите, разказа още животновъдът. 

Какво видя камерата на “Бразди”, гледайте във видеото. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.