Министърът на земеделието Явор Гечев пристигна във Видин - едно от точките на протестите на земеделските производители.

"Ако в България можеше да бъде решен този проблем с прекомерния внос, той вече щеше да е решен. От септември месец с различните организации на български фермери писахме писма, предложения към ЕК. Първо ни отказаха, защото беше констатирано, че няма големи аномалии в пазара.

В началото на тази година повторно направихме искане към ЕК за допълнителни мерки, които да работят така, че коридорите наистина да са коридори. 
А не вноса да спира в България и другите страни, близо до конфликта, наводнявайки ги с продукти, което на практика създава конкуренция на българските и съответно на европейските фермери", каза Гечев пред протестиращите.  

Кадрите от дрон от протеста във Видин са предоставени от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Гечев припочни, че българите са солидарни с украинския народ, но тази солидарност трябва да е равна. 
“Тя трябва да е и за фермерите, които страдат най-много. Тук съм да ви кажа, че вашият глас е чут от държавата. И ние заедно ще предприемаме мерки към Комисията за допълнителни мерки, които да позволят на земеделските производители в България да работят нормално”, каза министърът. 

“Нито една субсидия не може да замести дохода на земеделските производители. 
Ще искаме допълнителни мерки тези коридори да работят като коридори, а не на практика да са за сметка на земеделският производител в България”, каза Гечев. 

"Ние сме тук да защитим труда си, да защитим пребиваването си. Надяваме се държавата да застане зад нас и да ни защити. Няма нужда от много думи - всички си знаем болката. Виждам, че сме единни, а щом сме единни, ще победим", каза  от своя страна председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов по време на протеста във Видин. 

Фермери от различни сектори и организации протестират, за да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от УкрайнаФабриките са пълни със замразена продукция плодове и не могат да продават даже и на цена под себестойбост. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Първоначално протестът на четири гранични пункта в страната - Силистра, Видин, Русе и Кардам бе обявен от Националната асоциация на зърнопрроизводителите, но към тях се присъединиха и Съюзът на дунавските овощари, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, Съюзът на земеделските кооперации в България. 

Кадрите са ни предоставена от Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз. 

Районът около граничния пункт "Дунав мост" също бе блокиран от земеделски производителиДесетки земеделски машини блокираха преди обед пътя към границата с Румъния при Дунав мост. По този начин зърнопроизводителите изразиха протеста си към безмитния внос от Украйна.

"Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас и използвам възможността да кажа: Хей Брюксел, хей костюмари, погледнете, не си заравяйте главата в пясъка. Не се правете, че не виждате това, което правите на българското земеделие. И не само. С регламента от миналата година, който либерализира търговията на стоки от Украйна, се получиха някои сътресения в българските и международните пазари", каза Радослав Христов от Тракийски съюз на зърнопроизводителите в Стара Загора, цитиран от БН 

Да подкрепят зърнопроизводителите дойдоха фермери и овощари.

„Протестираме срещу удължаването на срока на безмитния внос с още една година. Очакваме подкрепа от президента, най-високото ниво, до което можем да достигнем като Съюз на дунавските овощари. Румънският президент вече подкрепи своите производители“, каза за Агри.БГ Димитър Рачев, производител на череши от Тутракан, по време на протеста в Русе.

Протестите продължават и в следващите два дни.