Земеделска техника блокира границата с Румъния на граничния пункт "Йовково" при Кардам. Тракторите на добруджанци се движат непрекъснато по тесния двулентов път между населеното място и граничната бразда, като по този начин спират трафика от камиони и коли между двете държави. По този начин те защитават позициите си, които обявиха още в началото на протестните действия.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Ситуацията в сектора се усложнява всеки изминал ден. Единственият вариант е спирането на този внос, за да може българската продукция да бъде реализирана на нормални цени. Това каза за Агри.БГ Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на протеста. 

“Добруджанци имат само едно искане и то е да оцелеят”, каза от своя страна радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

“Държавата да има даде възможност, заставайки до тях пред европейските чиновници да им даде възможност да оцелеят и да и да изпълнят почтено това, което са обещали на своите арендодатели. Достойно да работим това, което работим от 30 години, достойно да получим възнаграждение за усилията си. Защото към този момент разходите, които правим, са огромни”, добави Жекова. 

Фермери от различни сектори и организации протестират на четири край гранични пункта в страната - Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Те настояват да не се удължава за България действието на Регламент (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от УкрайнаФабриките са пълни със замразена продукция плодове и не могат да продават даже и на цена под себестойбост. 

Кадри от протеста в Кардам.