Продължителните дъждове в Северозападна България тази пролет почти блокираха началото на коситбената кампания. Към момента тя е епизодична и резултатите от нея са непредвидими, твърдят стопани.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

„С дъждовете буквално се дебнем. Вчера например бях буквално принуден да окося един парцел с люцерна, защото беше започнала да ляга. Час по-късно като от нищото рукна дъжд. На такъв етап не е страшно, защото е зелена и й няма нищо, но ако завали като просъхне и я обърна, тогава смятайте, че съм я изгубил. Така или иначе, ако бях я оставил да не я окося, пак ще е същото“, коментира Димитър Илиев, който отглежда овце и сега за него е много важно да им набави храна за зимата.

Ливадите в планинските и полупланинските райони на Северозападна България са силно избуяли от дъждовете, а непостоянната синоптична обстановка не позволява на стопаните да влязат да косят.

От една страна проблем е, че тревата не може да узрее достатъчно. От друга стои рискът, че почти непредвидимите локални валежи може напълно да съсипят вече окосената и полупросъхнала трева.

„Ако продължава така, сеното може да се окаже недостатъчно и цената му пак да скочи до небесата. С люцерата е по-лесно, защото нея я кося поне 5 пъти. Един път и да я изгубя, не е чак такъва щета. Но ако дъждовете ми съсипят сеното на ливада, която е около 60 декара и която се коси само веднъж годишно, това вече ще е сериозен проблем“, обяснява Димитър.

Към момента цената на бала сено е между 3 и 4 лева, а големите рулонни се предлагат директно от ливадата между 50 и 60 лева.