На европейско ниво текат дискусии за удължаване през 2024 г. на изключенията при два от стандартите за добро земеделско и екологично състояние. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева по време на форума „Дни на полето“ край Добрич. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Разрешените през настоящата година изключения се отнасят за ДЗЕС 7 - сеитбооборот на полските култури и ДЗЕС 8 - минимален дял на непроизводствените площи. 

“Позитивното за тази година е, че в два от стандартите ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8 има изключения. Това беше мотивирано и влезе като изключение, което държавите членки имат опции да го прилагат. Съответно при нас това влезе на ниво Стратегически план, за да може да се приложи в стандартите. 

Аргументите са свързани с това, че поради конфликта в Украйна и необходимостта от обезпечаване на глобалната продоволствена сигурност, може да се направи тази дерогация по отношение на непроизводствените площи и самата ротация.

Към настоящия момент на европейско ниво текат дискусии между самите екипи на министрите по земеделие за промяна на стандартите, по отношение на това дерогацията да се прилага и за 2024 г. Но това е тема в ход, за която ще ви информираме, ако има решения за 2024 г.”, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева.


Стандартите за добро земеделско и екологично състояние могат да бъдат прецизирани, когато се отвори Стратегическият план за промени, но само при одобрение на ЕК, посочи още зам.-министър Георгиева.

“Истината е, че стандартите в заповедта, произтичат по начина, по който са дефинирани в самия Стратегически план. Настоящият екип на Министерството на земеделието и храните не е в позиция да ги променя. Ние сме запознати от месеци и знаем къде са проблемите при тези стандарти. Първо в тяхното обяснение към фермерите и след това кой, как е успял да ги разбере и как ги прилага на практика”, заключи тя.

Преди дни министърът на земеделието Кирил Вътев излезе със заповед, в която одобрява условията за прилагане на ДЗЕС у нас, посочва задълженията на фермерите и изключенията при прилагане на стандартите.